moje papryczki



Gatunki Capsicum zostały odnalezione w Peru w grobach w Ancon i Huata Prieta, co świadczyło o uprawie tych gatunków na długo przed odkryciem Ameryki. Dla Hiszpanów i Portugalczyków, którzy poszukiwali pieprzu, odkrycie papryki – nowego, znacznie ostrzejszego „pieprzu indiańskiego" – stało się bardzo zyskowne. Po zdobyciu Meksyku przez Hernána Cortésa uprawa papryki dość szybko rozprzestrzeniła się na inne kraje tropikalne. Ponieważ nasiona papryki długo zachowują zdolność kiełkowania, można je było dość łatwo przewozić na większe odległości.
Największe europejskie skupiska upraw tej rośliny znajdują się obecnie w Rumunii, Bułgarii, Hiszpanii, Węgrzech, Włoszech, Francji i od niedawna w Polsce. W zasadzie papryka słodka jest rośliną warzywną znaną u nas już od dawna. Spożywana była jednak rzadko, przeważnie w postaci różnych konserw importowanych z krajów Europy Południowej, a tylko sporadycznie w postaci świeżych owoców. W ostatnich latach bardzo wzrosło zainteresowanie papryką zarówno producentów, jak i konsumentów. Zapewne przyczyniło się do tego częstsze bywanie w Bułgarii, na Węgrzech czy w Jugosławii, gdzie papryka świeża i przetworzona jest spożywana w dużych ilościach. Największym producentem papryki na świecie jest Meksyk, Chiny oraz Indie.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl